Kategoriler
Bizimle İletişime Geçin
Restorasyon
Tarihi Dokuya Gereken Hassasiyeti Göstererek, En Uygun Restorasyon Modelini Seçiyoruz.
Restorasyonlarda yapılara tarihi belge olma durumu nedeniyle olabildiğince az müdahale edilmesi istenir. Bu nedenle koruma açısından en uygun yöntem sağlamlaştırma ile yapılmaktadır. Ancak yapının hasar derecesine göre müdahalenin yöntem ve kapsamı da değişmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ahşap; ağaçlardan elde edilen kendi rengi ve dokusu olan organik bir malzemedir. Doğada çok sayıda ağaç türü olmasına karşın, önemli ekonomik değer taşıyan ağaç sayısı sınırlıdır.
Yapılarda kullanılan ahşabın önemli bir kısmı çam, meşe, ceviz, dişbudak, kavak, selvi, köknar, sedir gibi ağaçlardan elde edilmektedir.
Ahşap yüksek taşıma gücüne sahiptir. 1kg ahşap, 1kg betondan veya çelikten daha fazla yük taşır.
Ahşap Yapılarda Kullanılan Ağaç Türleri
Ahşap; çatı elemanları, doğrama ve kaplama malzemesi, kalıp ve iskelelerde taşıyıcı ve dekoratif malzeme olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca bugün ahşabın atıkları olan yonga, talaş ve tozlarından da üretilen sunta, MDF, kontrplak gibi yapay yapı malzemeleri vardır. Ahşabın kesilerek standart boyutlara getirilmiş haline ise kereste denir.
Taşıyıcıları ve duvarları ahşaptan yapılan yapılara ahşap yapılar denir. Ahşap yapıların yapımı hızlıdır ve dayanıklıdır. Ahşap yapılar depreme ve farklı iklim koşullarına dayanabilir. Odunsu dokusu ve rengi ile kendine has bir görüntüsü vardır.
Diğer yapı malzemelerinde daha sonradan ortaya çıkabilecek eksik demir konulması, kaynak hatası ve kalıbın erken alınması gibi hayati önem taşıyan kötü sonuçları taşıma riski neredeyse sıfıra yakındır. Böylelikle de deprem riski daima sıfıra yakındır.
Ahşap kolay yandığı düşünülen bir malzemedir. Ancak kesit büyüdükçe ahşabın yanma süresi uzar. Yangına karşı ısı geçirmeme ve kömürleşme özelliği sayesinde 600-800 derecede dayanımını kaybeden beton ve çelikten daha dirençlidir.
Ahşap, yenilenebilen bir yapı malzemesi olması nedeniyle ahşap yapılar zamanla eskise de yenilenebillir.